← wróć do podstrony "Baza wiedzy"

Omega – 3

Fundamentalny wpływ na nasze zdrowie

Najnowsze badania naukowe potwierdzają, że:

Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe z rodziny Omega – 3, posiadają wręcz fundamentalny wpływ na zdrowotną kondycję ludzkiego organizmu.

Zdrowie dzieci i młodzieży

Dostarczenie odpowiedniej ilości kwasu tłuszczowego, Omega – 3, wspomaga:

  • prawidłowy rozwój neuronów,
  • leczenie nadpobudliwości dziecięcej,
  • budowę równowagi hormonalnej.

Układ sercowo naczyniowy

Dostarczenie odpowiedniej ilości kwasu tłuszczowego, Omega – 3, wpływa na:

  • obniżenie poziomu ,,złego” cholesterolu,
  • wzrost poziomu tak zwanego ,,dobrego” cholesterolu,
  • zmniejszenie prawdopodobieństwa drugiego zawału,
  • zmniejszenie ryzyka nagłego zgonu w wyniku zatrzymania krążenia,
  • rozszerzenie naczyń wieńcowych oraz zwiększenie siły skurczu mięśnia sercowego,
  • zmniejszenie ryzyka takich chorób jak: miażdżyca, zawał serca, udar mózgu.

Układ trawienny

Dostarczenie odpowiedniej ilości kwasu tłuszczowego, Omega – 3:

  • wspomaga procesy trawienne i aktywizuje przemianę materii,
  • regeneruje i osłania błonę śluzową układu pokarmowego.

Nadwaga i otyłość

Dostarczenie odpowiedniej ilości kwasu tłuszczowego, Omega – 3:

  • przywraca równowagę hormonalną i przywraca zakłócone proporcje innych kwasów tłuszczowych w organizmie,
  • wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej,
  • wpływa korzystnie na odtłuszczanie wątroby.

Ciąża

Dostarczenie odpowiedniej ilości kwasu tłuszczowego, Omega – 3, wpływa na:

  • proces utrzymywania ciąży,
  • zmniejszenie depresji poporodowej.

Należy w tym przypadku dodać, że kobiece mleko posiada wysoką zawartość kwasów tłuszczowych EPA i DHA, które stanowią budulec do prawidłowego rozwoju mózgu i całego układu nerwowego rozwijającego się niemowlęcia. Kwasy tłuszczowe, EPA i DHA, organizm ludzki może jedynie wytworzyć z kwasu tłuszczowego Omega – 3. Można wnosić, że zwiększone zapotrzebowanie płodu i nowo narodzonego dziecka, na wymienione kwasy, powoduje drastyczny ich spadek w organizmie matki – stąd depresja poporodowa. Mleko krowie nie zawiera ani EPA ani DHA!

Układ nerwowy

Olej lniany, zawierający wielonienasycone kwasy tłuszczowe, Omega – 3, stosuje się przy takich dolegliwościach jak:

  • drętwienie i mrowienie kończyn,
  • postępujące schorzenia mózgu i układu nerwowego – choroba Alzhaimera,
  • stany depresyjne.

Nowotwory

badania laboratoryjne oraz eksperymenty przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że kwasy tłuszczowe Omega – 3, zapobiegają rozwojowi niektórych nowotworów oraz hamują ich rozwój. Zostały tutaj przedstawione hasłowo dobroczynne właściwości kwasu Omega – 3, zawartego w oleju lnianym, jednak nie oznacza to, że olej lniany jest lekarstwem na wszystko. Należy go używać jako niezbędnego dodatku do prawidłowego leczenia i profilaktycznie stosować w codziennych posiłkach, będąc świadomym, że spożywamy produkt zwierający niezbędne składniki do zdrowego funkcjonowania naszego organizmu.

Olej lniany spożywamy na surowo – nie nadaje się do smażenia.